• Rusland moet zijn handelskantoor in Amsterdam sluiten en het Nederlandse consulaat-generaal in Sint-Petersburg gaat tijdelijk dicht.
  • De sluiting van het handelskantoor vanaf dinsdag heeft te maken met Russische mensenrechtenschendingen.
  • Volgens minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra is “het belangrijk om de ambassades open te houden als communicatiekanaal, zelfs nu de verhoudingen met Rusland moeizamer zijn dan ooit”.
  • Lees ook: Hoekstra: Chinese politiebureaus in Nederland moeten per direct dicht

Nederland zet opnieuw Russische diplomaten uit. Het gaat om zo’n tien mensen. Verder gaat het Nederlandse consulaat-generaal in Sint-Petersburg tijdelijk dicht en moet Rusland zijn handelskantoor in Amsterdam sluiten, meldt minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken.

Vorig jaar maart zette het kabinet zeventien Russische inlichtingenofficieren het land uit. Dat gebeurde kort na de Russische inval in Oekraïne. Moskou reageerde daarop door vijftien Nederlandse diplomaten uit te wijzen. Moskou en Den Haag spraken wel af om nieuwe vertegenwoordigers te sturen.

De gesprekken hierover zijn vastgelopen. De reden is dat “Rusland heimelijk blijft proberen nieuwe inlichtingenofficieren onder diplomatieke dekmantel in Nederland te plaatsen. Voor Nederland is dat onacceptabel”, schrijft Hoekstra aan de Tweede Kamer.

Daarom is besloten dat er niet meer Russische diplomaten in Nederland mogen zijn dan Nederlandse diplomaten in Rusland. Het gevolg van dit besluit is dat een aantal Russische diplomaten moet vertrekken. Zij krijgen daarvoor twee weken de tijd. Er blijven een “handvol” diplomaten over, aldus Hoekstra.

De sluiting van het handelskantoor vanaf dinsdag heeft te maken met Russische mensenrechtenschendingen "in het bijzonder het uitvoeren van aanvallen op de burgerbevolking van en burgerobjecten in Oekraïne", aldus de minister. Als de schendingen stoppen, mag het kantoor weer open.

De Russische ambassade blijft open. Volgens Hoekstra is "het belangrijk om de ambassades open te houden als communicatiekanaal, zelfs nu de verhoudingen met Rusland moeizamer zijn dan ooit". Eerder drong regeringspartij D66 nog aan op uitwijzing van de ambassadeur.

De relatie met Rusland zal door het besluit verder onder druk komen te staan, denkt Hoekstra. Maar de verhoudingen met Rusland zijn al jaren bijzonder slecht. Vooral na het neerhalen van vlucht MH17 in juli 2014 bekoelden de betrekkingen.

In de Tweede Kamer klinkt tevredenheid over de maatregelen. Tom van der Lee (GroenLinks) en Ruben Brekelmans (VVD) noemen de stappen van Hoekstra "terecht". "Eindelijk laat het kabinet zien dat het niet meer met zich laat sollen door Rusland", vindt Sjoerd Sjoerdsma (D66).

LEES OOK: 97% van het Russische leger is actief in Oekraïne, volgens Britse minister – dat schept uitdagingen voor Rusland én Europa